Olympus Camera Club

... de vrienden van Olympus

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Innovatie Pinhole

Door Gert de Vries

PINWIDE

 

Twee Amerikanen, Justin Lundquist en Ben Syverson, kregen toen ze voor het eerst een Olympus-PEN in handen hadden, een wereldidee. De ontbrekende spiegel maakt het mogelijk om een pinhole “lens” te maken met een kort brandpunt. Pinhole is een (letterlijk!) eeuwenoude techniek om een afbeelding te maken. Het is een heel klein gaatje in een dunne folie. Bij de Pinwide is deze folie onderaan een soort trechter gemonteerd. De trechter gaat een stukje de camera in. Bij een pinhole geldt simpelweg dat de afstand tussen de pinhole en het opneemvlak tevens de brandpuntafstand is. Door de lens dicht bij de sensor te plaatsen ontstaat er een extreem groothoek effect. Voor de praktische invulling van hun idee om een oeroude lenstechniek te kunnen gebruiken, hanteerden de creatievelingen uiterst moderne middelen. Allereerst maakten ze met een 3-d printer een prototype van de Pinwide. Dit prototype gebruikten ze om de eerste foto’s op internet te zetten. Via de internetsite Kickstarter.com slaagden ze erin om de financiering voor hun project rond te krijgen. Er zijn 497 mensen bereid gevonden om vooruit te betalen voor een Pinwide en zo $23.657 aan hun project bij te dragen. Ruim voldoende om de productie op te kunnen starten. Daar zat ook $39 van mij bij. Tijdens de productievoorbereiding werd iedere financier keurig op de hoogte gehouden en op 23 maart kreeg ik de Pinwide in de bus.

Karakteristieke lensfouten.

De Pinwide ziet er simpel uit en zo hoort het ook natuurlijk. Ik monteer de Pinwide op de PEN en stel die in op 3200 ISO, diafragmavoorkeuze, MF, ruisfilter op standaard en maak de eerste foto zo uit de hand. Het blijkt dat de sluitertijd binnen uitkomt op 1/4 en dat is met een brandpunt van 11 mm en de stabilisator op aan, met enige ondersteuning, goed uit de hand te doen. Ook het LCD-schermpje geeft nog een goed zichtbaar beeld. Buiten blijken met dezelfde instellingen, sluitertijden van 1/50 sec. mogelijk te zijn. Pinhole uit de hand dus. De opgegeven diafragmawaarde van de Pinwide is f96 voor het centrum van het beeld. Er is sterke lichtafval naar de hoeken, een zeer duidelijke vignettering. Verder is niets echt scherp, is er sprake van veel overstraling en worden de kleuren soms erg vreemd weergegeven. Kortom alles wat we bij een echte lens een fout vinden is hier volop aanwezig. En toch.…. de foto,s hebben een bepaalde sfeer, de scherptediepte loopt van enkele centimeters tot oneindig, de heldere partijen kennen een mooie zachte rand, de beelden pakken. Reden genoeg om de komende tijd veel met de Pinwide en de Olympus-PEN op stap te gaan en te experimenteren.

Gert de Vries

Meer informatie : www.wanderlustcameras.com

 

Naschrift. Nu ik langer met de PINWIDE werk kan ik alleen maar zeggen dat de beelden me steeds weer positief verrassen. Toch is er ook een minpuntje. Door de extreem korte afstand tussen pinhole en sensor en de eveneens extreem kleine “diafragmaopening “, worden alle stofjes afgebeeld. Zelfs stof dat je met de normale lens absoluut niet ziet. Het is voor een Olympus fotograaf echt even wennen om stof te moeten wegwerken in fotoshop. Maar dan denk ik maar weer : fotografen die met andere merken werken hebben dit veel en veel vaker.

OCCvb1

OCCvb2

OCCvb3

OCCvb4

OCCvb5